Eenvoudig Afscheid - Uitvaartzorg - Groningen
  • HOME
  • CREMATIE EENVOUD
  • UITVAART OP MAAT
  • UITVAARTVERZEKERING
  • CONTACT

een Duurzame uitvaart



​



​

WAAROM ZOU JE TEVEEL BETALEN VOOR EEN UITVAART?​


Een duurzame uitvaart

Als u een duurzame uitvaart belangrijk vindt, dan regelen wij die voor u.
Sinds de start van onze uitvaartonderneming in 2015 is het ons doel om duurzame uitvaarten te verzorgen die bovendien betaalbaar zijn. Onze planeet is kostbaar en de noodzaak van duurzame keuzes wordt elke dag duidelijker.

Wat doen wij ?
Sinds april 2022 hebben wij een nieuw duurzaam bedrijfspand met zonnepanelen, warmtepomp en vloerverwarming. Ons kantoor, de koelruimte en opslagruimte worden daarmee duurzaam in gebruik. 
Binnenkort wordt onze nieuwe Mercedes EQV rouwauto geleverd waardoor ook het rouwvervoer volledig elektrisch en op groene stroom rijdt.
Wij bieden geen uitvaartkisten van spaanplaat aan. Voor al het rouwdrukwerk gebruiken wij biotop papier. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu bij de keuze van onze rouwgoederen en leveranciers daarvan.
Dit zijn enkele maatregelen die wij hebben getroffen om een uitvaart duurzaam te maken en deze zullen steeds verder worden uitgebreid.
​Maar u kunt zelf ook iets doen.


​Wat je zelf kunt doen voor een duurzame uitvaart

De keuzes die je als opdrachtgever maakt voor de regeling van de uitvaart, bepalen ook hoe duurzaam deze uitvaart uiteindelijk wordt.
Over welke keuzes hebben we het dan?
Bijvoorbeeld de uitvaartkist, het opbaren, de kleding, de bloemen, de kaarten, begraven of cremeren, de locatie voor de uitvaartplechtigheid en rouwvervoer.
​Hieronder lichten wij een en ander toe.
Foto

De uitvaartkist

Een duurzame uitvaartkist kan eenvoudig en strak zijn, het liefst gemaakt van Nederlands snelgroeiend hout, zoals populier of wilg, zonder lak of ornamenten. De binnenbekleding van de kist is bij voorkeur gemaakt van hennep, bamboe- of brandnetelvezel of een eerlijke, ongebleekt katoenen stof. De eco-kist van populierenhout die wij aanbieden is daarom voor crematies heel geschikt.
Voor begraven geldt dat dit zonder kist het milieuvriendelijkst is. Je bent in Nederland niet verplicht een uitvaartkist te gebruiken. Belangrijk is wel dat een overledene geheel bedekt is. Het alternatief voor een kist is dan bijvoorbeeld een wade in combinatie met een houten plateau of takkenbaar (zie afbeeldingen-met toestemming van de nabestaanden). Tijdens de opbaring kun je er voor kiezen de wade gedeeltelijk open te vouwen.
Foto
Foto


De kleding

Voor kleding en attributen in de kist adviseren wij materiaal zoals wol en katoen, in plaats van synthetische stoffen die milieubelastend zijn. Ook kun je erom denken om niet teveel (onnodige) kleding aan te doen, zoals een driedelig kostuum met stropdas of zelfs schoenen. Je bent uiteraard vrij in al deze keuzes, maar iedere keuze heeft invloed op de grootte van de ecologische footprint die je achterlaat.

Opbaren

Over het algemeen wordt voor een opbaring koelapparatuur gebruikt. Bijvoorbeeld in geval van een thuisopbaring of gekoelde bewaring in een rouwcentrum. Elektrisch koelen vraagt op zich weinig energie en wanneer er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen is het een duurzame keuze. Een thuisopbaring kan duurzaam genoemd worden, omdat de overledene niet extra overgebracht hoeft te worden.

​Is koelapparatuur per se nodig? Dat hangt van de situatie af. Waar het om gaat is dat een overledene zo koel mogelijk blijft tot het moment van begraven of cremeren. Dus in de winter kan een raam openzetten en de verwarming uitdoen al voldoende zijn. Maar in de zomer, wanneer de temperaturen hoog kunnen oplopen, is dit niet zo eenvoudig.

Antroposoof Steiner beschrijft een methode om te koelen met gebruik van graszoden. Hier schuilen ook wat filosofische ideeën achter, maar het kan een duurzaam alternatief zijn voor een koeltafel. Gras kan verkoelend werken in combinatie met het tweemaal daags besproeien van de zoden. Gras heeft warmte nodig en daarmee wordt warmte aan de ruimte onttrokken. Wij hebben goede ervaring met een opbaring op graszoden in een overdekte buitenruimte, wanneer het niet al te warm is. Maar binnen kan een opbaring op deze manier minder effectief zijn. Je kunt er ook voor kiezen de tijd van het opbaren te verkorten door de uitvaart eerder te laten plaatsvinden of een technische crematie met de uitvaartplechtigheid op een later tijdstip. De wettelijke termijn voor het cremeren of begraven is vanaf 36 uur na het overlijden.

Begraven of cremeren

Uit het onderzoek van onderzoekers Han Remmerswaal en Luc van de Heuvel van de TU Delft naar de milieu-aspecten van de uitvaart blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even milieu(on)vriendelijk zijn. Steeds meer crematoria stappen over op elektrische ovens die efficiënter zijn dan gasovens. 
In oktober 2021 hebben wij een college gevolgd over 
resomeren. Dit is een methode die in Nederland nog niet wettelijk toegestaan is maar waarschijnlijk binnenkort wel tot de mogelijkheden gaat behoren. Het is een milieuvriendelijke methode waarover we later meer zullen schrijven op deze website.

Bloemen

Bloemen komen vaak van heel ver en helaas worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de kweek.
In Nederland kost het telen van bloemen, zoals rozen en lelies, veel energie, water en bestrijdingsmiddelen. Voor het bloemstuk wordt over het algemeen gebruik gemaakt van plastic voor de basis en steekschuim. Een goed alternatief is een mooi boeket plukken uit eigen tuin. Of misschien is er een pluktuin in de buurt. Je kunt ook bij een bloemist Hollandse seizoensbloemen bestellen. Genodigden kan worden gevraagd om, in plaats van bloemen mee te nemen, een donatie te doen voor een groen doel.
Een ander idee is om te kiezen voor maar één bloem in plaats van een boeket of bloemstuk. Of je zou genodigden kunnen vragen een losse bloem of tak mee te nemen naar de uitvaart.
Er zijn mooie alternatieven te bedenken voor bloemen zoals bladeren, takken, mos, dennenappels, kastanjes, stenen, schelpen enzovoort. 
OFFERTE
​ UITVAART OP MAAT


Direct een overlijden melden: 

06 122 999 70​
   

CONTACT:

telefoon: 050 23 400 23
mobiel: 06 122 999 70
website: www.eenvoudigafscheid.nl 
​

​Eenvoudigafscheid.nl
Morendo

​EG-weg 11 en 13
9636 HX  Zuidbroek
Groningen
Post- en bezoekadres:
​EG-weg 13
9636 HX Zuidbroek


Morendo 
BTW nr: NL853339740B01
KvK nr: 59149124
Foto

WERKGEBIED:


​Provincies Groningen en Noord-Drenthe

​Plaatsen: Appingedam, Assen, Bad-Nieuweschans, Bedum, Beerta, Bellingwolde, Blijham, Delfzijl, Finsterwolde, Grijpskerk, Groningen, Haren, Hoogezand, Lauwersoog, Leek, Loppersum, Middelstum, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Roden, Sappemeer, Scheemda, Sellingen, Slochteren, Stadskanaal, Stedum, Uithuizen, Veendam, Vlagtwedde, Wedde, Winschoten, Winsum, Westerwolde, Zoutkamp, Zuidhorn, Zuidlaren enzovoort.  
© eenvoudigafscheid.nl - 2022

OVERIGE INFORMATIE:

Duurzame uitvaart
As verstrooien op zee 

Recensies
​​Nieuws
Over Morendo
Veel gestelde vragen
​Verklarende woordenlijst 
Algemene voorwaarden
​Privacyverklaring

PARTNERLINKS:

Morendo 
Natuurbegraafplaats Reiderwolde
Natuurbegraafplaats Hilligmeer
​Wikkelgoed
Biosurna
  • HOME
  • CREMATIE EENVOUD
  • UITVAART OP MAAT
  • UITVAARTVERZEKERING
  • CONTACT